Hoe tap ik mijn caravan af?

Voordat de caravan naar de winterstalling in gaat is het van belang dat deze zorgvuldig afgetapt word. Naast de hygiënische redenen is het voor eventuele vorst van belang.

Nagenoeg alle water- leidingen, -tanks en koppelingen in een caravan en/of camper zijn van kunststof. Deze zullen bij bevriezing hoogstwaarschijnlijk scheuren en gaan lekken. Hieronder volgen de 6 stappen om een caravan zo goed mogelijk af te tappen.

TIP: Spoel minimaal 1x per jaar het watersysteem van caravan of camper door met een reiniger. verkrijgbaar in onze campingshop

Stap 1: Laat de vaste fris watertank doormiddel van een stop in de tank of kraan buiten de tank helemaal leeglopen. Indien uw caravan is uitgevoerd met een losse uitneembare watertank demonteert u deze tank en gooit u deze leeg buiten de caravan.

Verwijderen stop vaste fris watertank

Stap 2: U draait alle aftapkranen (vloer caravan) bij de leidingen en bij de boiler open door een aantal slagen naar links te draaien. Er bevinden er altijd 2 of meer aftapkranen bij de Truma boiler. Check ook voor eventuele overige aftapkranen onder het bed, banken of keukenblok.

Aftapkranen bij boiler open draaien Extra aftapkranen onder keuken (Knaus & Weinsberg)

Stap 3: Draai en open alle kranen (ook douche) op de warme stand. Indien extra zorgvuldig wilt zijn blaas de kranen en eventueel doucheslang door met uw mond of met een opgeblazen ballon. LET OP: het boordsysteem in caravan moet UIT! staan en/of niet aangesloten aan een 220v voorziening

Stap 4: Zet de caravan scheef doormiddel van het neuswiel met het laagste punt de positie van de boiler en laat de zwaartekracht zijn werk doen.

Stap 5: Komt er geen water meer uit de caravan? Draai alle aftrapkranen weer dicht en veeg de watertank droog.

Stap 6: (optioneel) Indien uw caravan is uitgerust met een Thetford toilet met eigen spoel reservoir zal deze ook voor de winterstalling afgetapt moeten worden. Open het serviceluik bij de afvaltank en schuif het glazen kunststof buisje (links of rechts) wat als spoelwater niveau werkt naar onder (2cm) en vouw deze buiten de caravan. Draai tenslotte de vultrechter naar buiten en draai deze naar beneden om al het spoelwater te verwijderen.

Spoel water reservoir Thetford toilet leeg laten lopen.

Traditioneel watersysteem caravan

beleef het met Liemers Caravans

  • logo bovag
  • logo RDW
  • logo ANWB